Wat is sociaal emotioneel leren?

Op school leren kinderen over rekenen, taal en allerlei andere vakken. Leerkrachten zijn erg druk om deze vakken zo goed mogelijk over te brengen op de leerlingen. Maar moet er niet meer tijd worden besteed aan het sociaal emotioneel leren? Wat leer je eigenlijk van sociaal emotioneel leren?

Door sociaal emotioneel leren leer je goed om te gaan met anderen en met jezelf. Zo leren leerlingen hun eigen emoties begrijpen en leren ze zich in te leven in een ander. Wanneer leerlingen zich goed kunnen inleven in een ander, hebben ze minder snel de neiging om iemand anders fysiek of mentaal pijn te doen. Wanneer kinderen leren conflicten op te lossen en op hun eigen gedrag te reflecteren, kunnen zij beter relaties onderhouden. (Overveld, 2017)

 

Het sociaal emotioneel leren is echter niet hetzelfde als de sociaal-emotionele ontwikkeling. Deze ontwikkeling focust zich namelijk vooral op de groei die een kind maakt op bijvoorbeeld de motorische ontwikkeling of de taalontwikkeling. Het sociaal emotioneel leren ondersteunt het gehele proces van deze sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Om aanpassingen in het gedrag van kinderen te krijgen, zijn het aanleren van SEL-vaardigheden dus van groot belang. Deze vaardigheden leveren namelijk een bijdrage aan het creëren van een veilige leer- en leefomgeving in een klas en op school. Bij sociaal emotioneel leren, leren kinderen dus vaardigheden die ze voor de rest van hun leven bij zich dragen. Deze zogeheten levensvaardigheden zijn te verdelen in drie groepen competenties:

  • Ik competentie
  • Jij competentie
  • Wij competentie

Het schema hieronder laat een overzicht zien aan welke vaardigheden gewerkt wordt bij SEL. (Overveld, 2017)